Lassi, absolutny klasyk kuchni indyjskiej, który Hindusi popijają, aby orzeźwić się w trakcie upałów. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili, jednak to słodka wersja jest popularna. Bazę napoju stanowi zawsze jogurt, potem całkowita dowolność. Ja przepadam za mango lassi, chyba najbardziej znany smak. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego jogurtowego napoju, czym prędzej każę Wam kupić mango i jogurt. Mango wybierajcie dojrzałe, będzie słodkie i soczyste.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- szczypta kardamonu
- rozdrobnione orzechy (np. migdały)
Mango obrać, wyrzucić pestkę. Pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia miksującego wraz z jogurtem, mlekiem, miodem i kardamonem. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek.
Posypać z wierzchu rozdrobnionymi orzechami.
pysznie wygląda:)
piękne zdjęcia! cudna szklanka! na pewno jest rześkie :)
pięknie wygląda!
bardzo lubię mango lassi i Twoje zdjęcia również :)
Uwielbiam mango lassi, ale robie je z kefirem :) A Twoje wygląda fantastycznie! Pozdrawiam!
Uwielbiam mango lassi, tylko szkoda że w Polsce ciężko jest znaleźć dobre świeże mango.