Mango lassi

PrintLassi, absolutny klasyk kuchni indyjskiej, który Hindusi popijają, aby orzeźwić się w trakcie upałów. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili, jednak to słodka wersja jest popularna. Bazę napoju stanowi zawsze jogurt, potem całkowita dowolność. Ja przepadam za mango lassi, chyba najbardziej znany smak. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego jogurtowego napoju, czym prędzej każę Wam kupić mango i jogurt. Mango wybierajcie dojrzałe, będzie słodkie i soczyste.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta kardamonu
  • rozdrobnione orzechy (np. migdały)

Mango obrać, wyrzucić pestkę. Pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia miksującego wraz z jogurtem, mlekiem, miodem i kardamonem. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do szklanek.

Posypać z wierzchu rozdrobnionymi orzechami.

mangolassi2

mangolassi1

Reklamy

6 uwag do wpisu “Mango lassi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s