Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

PrintMięso mielone można wykorzystać na chyba milion sposobów, wszędzie upchać i ze wszystkim spasować. Dzisiaj kolejny przykład, że nie zawsze trzeba jeść spaghetti bolognese, a można zaczerpnąć trochę inspiracji z lasagne. Ta zapiekanka przywołuje mi kuchnię grecką, a raczej musakę (jedliście kiedykolwiek? Pozycja obowiązkowa w Grecji!). Makaron, kiedy się ostudzi, zbija się, więc zapiekankę łatwo kroi się w grube plastry i kawałki. Przy przygotowaniach panuje zupełna dowolność – ilość makaronu, mięsa, warzywa, które dodacie, przyprawy.

Składniki (na 4 osoby):

Makaron

  • 250 g makaronu rurki lub kolanka
  • 1 jajko
  • 50 g parmezanu (+ do posypania)

Mięso

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów (lub passata pomidorowa)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy

  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 5 pieczarek

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć z powrotem do garnka. Dodać jajko i parmezan. Wymieszać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, lekko docisnąć.

Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać wyciśnięty czosnek, a następnie mięso mielone. Podsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać pomidory w puszce, zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż woda z pomidorów w większości wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, układając na makaronie.

Pieczarki dokładnie umyć. Pokroić w plastry, ułożyć na mięsie.

W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę, połączyć z masłem tworząc zasmażkę. Dolać mleko, doprawić gałką oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotować, cały czas mieszając do momentu, aż sos będzie bardzo gęsty. Polać sosem wierzch zapiekanki. Posypać tartym parmezanem.

Piec w temperaturze 200’C przez około 15 minut, do momentu aż wierzch zapiekanki będzie przyrumieniony.

zapiekankamakaronowa2

 

3 thoughts on “Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s