Sałatka, która od kilku lat towarzyszy nam podczas Wielkanocy. I właściwie tylko wtedy. Nigdy nie zastanawiałam się, dlaczego ta przepyszna sałatka nie jest przeze mnie robiona poza świętami (?). Składniki, które się tu pojawiają, znajdziecie w większości sałatek z tuńczykiem, jednak cała fajność tkwi w ich warstwowym układaniu. Za przepis dziękuję znajomemu, który swego czasu podzielił się owym przepisem (nieco przeze mnie zmodyfikowanym).
Składniki:
- 5 jajek
- 1 duża cebula
- 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym lub oleju)
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g sera żółtego
- majonez
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić. Żółtko (w oddzielnym naczyniu) zetrzeć na drobnych oczkach.
Pokroić drobno cebulę. Odsączyć tuńczyka i kukurydzę z zalewy. Zetrzeć ser żółty na grubych oczkach.
Układać składniki warstwami w misce w następującej kolejności (zaczynając od dołu):
białko
cebula
1 puszka tuńczyka
1/2 puszki kukurydzy
majonez (rozsmarować po powierzchni kukurydzy łyżką)
ser żółty
1 puszka tuńczyka II
1/2 puszki kukurydzy II
majonez II
żółtko
Robię prawie identyczną (bez kukurydzy i trochę inna kolejność) – jest pyszna nie tylko od święta ;)
A ja warstwuję gyros!
Super wygląda :)
Sałatki warstwowe są pycha – ta wygląda super!:) z tuńczykiem nie robiłam, zawsze robię ze śledziami i burakami lub gyros :)
polecam zamiast cebuli dodać ogórki kiszone:)
ja też daję ogórki zamiast cebuli. moja ulubiona sałatka! :)
Robię identyczną sałatkę i jest naprawdę pyszna!:)
zamiast cebuli polecam por
Zamiast cebuli i pora polecam zielona cebulke 😛
Super przepis :) Polecam, smakuje rewelacyjnie i łatwo i szybko się robi.
Pozdrawiam, właśnie siedzę z pustym talerzem po tej sałatce, czas na dokładkę :D
;)))) smacznego!
A czy pasowały by do tego ogórki konserwowe jako kolejna warstwa?
pewnie! tym bardziej, że pojawia się on w tej sałatce z tuńczykiem: https://stoliczkunakryjsie.wordpress.com/2012/12/23/salatka-z-tunczykiem-i-ryzem/
A ja robię z gotowaną marchewką i groszkiem zamiast sera żółtego. Ale ta wersja też wygląda pysznie:)
Sałatka rzeczywiście jest rewelacyjna :-) Ja na sam spód daję ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę a zamiast kukurydzy czerwoną fasolkę z puszki. Sałatka jest bardziej kolorowa i wygląda apetyczniej.