Pozostając nadal w temacie jajek i Wielkanocy, dzisiaj kolejne ulubione jajko, które musi stanąć na świątecznym stole, bo świetnie smakuje, a przy okazji ładnie się prezentuje. W środku znajdziemy wszystko to, co dobrze komponuje się z wędzonym łososiem, czyli serek śmietanowy, koperek i odrobina soku z cytryny.
Składniki (na 12 połówek):
- 6 jajek
- 1 łyżka serka śmietanowego (np. Philadelphia) lub majonezu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 plastry wędzonego łososia (+ do dekoracji)
- posiekany koperek
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, delikatnie obrać, aby nie naruszyć białka. Przekroić na pół i ostrożnie oddzielić żółtka – przełożyć do miseczki. Połówki białka można przepłukać.
Żółtko rozgnieść widelcem. Dodać serek, sok z cytryny, drobno posiekanego łososia i koperek. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Układać na połówkach jajek farsz, tak aby powstała „górka”.
Udekorować malutkim plasterkiem łososia i koperkiem.
Zawsze chciałam takie zrobić i znowu nie starczyło mi czasu… Ale zrobię je i tak, nawet bez Świąt ;)
jakie piękne <3