Jajka zapiekane w kokilkach na grzance z posypką parmezanową

PrintPamiętacie jajka zapiekane w kokilkach ze szpinakiem? Jeśli mieliście szansę ich spróbować, to dzisiejsze śniadanie z pewnością skradnie Wasze serce. Opieczone pieczywo na spodzie, wbite jajko, szynka i posypka z parmezanem i miętą. Smakuje i prezentuje się świetnie. Czy ładnie wyglądający i podany posiłek też smakuje Wam bardziej? Tak bardzo, że zjadacie dwie porcje? U mnie to już standard.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła (+ do smarowania chleba)
  • 2 plastry szynki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • kilka listków mięty drobno posiekane (lub innego dowolnego zioła: pietruszka, bazylia)

+ kokilki lub okrągłe, małe foremki do zapiekania

Piekarnik nagrzać do 200’C.

Z chleba wykroić kółka wielkości foremek. Opiec w tosterze lub piekarniku na złoty kolor. Posmarować masłem i umieścić na dnie foremek.

Przygotować posypkę. W małym rondelku lub patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. Połączyć z 1 łyżką bułki tartej i parmezanem. Posypka powinna przypominać kruszonkę. Jeśli nadal jest za lepka, dodawać bułkę tartą. Na koniec dodać drobno posiekane listki mięty.

Na grzankę wbić jajko. Posypać drobno posiekaną szynką i wcześniej przygotowaną posypką parmezanową.

Piec od 5-10 minut, do momentu aż posypka będzie zarumieniona.

Print

Przepis podpatrzony u addiopomidory.blogspot.com.

Advertisements

7 uwag do wpisu “Jajka zapiekane w kokilkach na grzance z posypką parmezanową

  1. Pingback: Jajka zapiekane w kokilkach z boczkiem i śmietaną | Stoliczku nakryj się - Przepisy i rysunki kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s