Pamiętacie jajka zapiekane w kokilkach ze szpinakiem? Jeśli mieliście szansę ich spróbować, to dzisiejsze śniadanie z pewnością skradnie Wasze serce. Opieczone pieczywo na spodzie, wbite jajko, szynka i posypka z parmezanem i miętą. Smakuje i prezentuje się świetnie. Czy ładnie wyglądający i podany posiłek też smakuje Wam bardziej? Tak bardzo, że zjadacie dwie porcje? U mnie to już standard.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 kromki chleba
- 2 jajka
- 1 łyżka masła (+ do smarowania chleba)
- 2 plastry szynki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- kilka listków mięty drobno posiekane (lub innego dowolnego zioła: pietruszka, bazylia)
+ kokilki lub okrągłe, małe foremki do zapiekania
Piekarnik nagrzać do 200’C.
Z chleba wykroić kółka wielkości foremek. Opiec w tosterze lub piekarniku na złoty kolor. Posmarować masłem i umieścić na dnie foremek.
Przygotować posypkę. W małym rondelku lub patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. Połączyć z 1 łyżką bułki tartej i parmezanem. Posypka powinna przypominać kruszonkę. Jeśli nadal jest za lepka, dodawać bułkę tartą. Na koniec dodać drobno posiekane listki mięty.
Na grzankę wbić jajko. Posypać drobno posiekaną szynką i wcześniej przygotowaną posypką parmezanową.
Piec od 5-10 minut, do momentu aż posypka będzie zarumieniona.
Przepis podpatrzony u addiopomidory.blogspot.com.
Jejku, jak to ładnie wygląda :) I jakie musi być dobre! Parmezan, ziola… Dla mnie idealne. Robię dziś na kolację!
Cudowny pomysł na śniadanie :)
Eeee.. co to za sztuka. Umiesz zrobić porządny obiad? Czy tak z przewodników kucharskich tylko?
Wpis traktuje bardziej o śniadaniu niż obiedzie. Zachęcam do pochwalenia się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Pozdrawiam ;)
Stoliczku popraw sobie w składnikach „mąkę” na „bułkę” tartą ;)
Przepis wygląda smakowicie, koniecznie do wypróbowania!
haha;) dobre! mąka tarta;) dziękuję za spostrzegawczość, już poprawiam!:))
Pingback: Jajka zapiekane w kokilkach z boczkiem i śmietaną | Stoliczku nakryj się - Przepisy i rysunki kulinarne