Sernik cytrynowy

sernikcytrynowy

Sernik cytrynowy z syropem cytrynowo-limonkowym stanął na stole mojej mamy w Wielkanoc. W przed dzień świąt mama zadzwoniła do mnie zrezygnowana, że sernik niestety nie upiekł się i jest ‚mazisty’. Mama dotychczas miała przyjemność jedynie z puszystymi, wypieczonymi sernikami, za którymi ja z kolei nie przepadam. Za owymi z rodzynkami nie wspominając.

Sernik oczywiście się udał, jest konsystencji moich ulubionych serników nowojorskich – zbity, i jak to moja mama określiła, ‚mazisty’. Do tego cynamonowy spód z ciasteczek zbożowych, serek Philadelphia i gęsty syrop limonkowy polany na wierzch.

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 250 g ciasteczek typu Digestive
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 opakowania cukru waniliowego (2 x 16 g)
  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 serki Philadelphia
  • świeże listki mięty

Syrop. 1 cytrynę i limonkę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić w plastry. Ułożyć w garnuszku, zalać wodą i dodać 1/4 szklanki cukru. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Ostudzić. Syrop po ostudzeniu powinien się zagęścić.

Spód: Ciastka drobno pokruszyć i dokładnie połączyć z roztopionym masłem, cynamonem i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Formę wyłożyć pergaminem. Na dnie formy ugnieść pokruszone ciastka. Wstawić do nagrzanego do 170’C piekarnika na 5-10 minut. Ostudzić.

Masa serowa: Jajka utrzeć z 3/4 szklanki cukru. Dodać twaróg, sok z cytryny, budyń oraz kaszę. Dokładnie wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do formy i piec przez 50 minut do 1 godziny (temp. 170’C). Ostudzić sernik przez kilka godzin.

Wierzch: Serki Philadelphia połączyć z 1 opakowaniem cukru waniliowego i 1/2 szklanki cukru. Delikatnie rozsmarować serek na wierzchu ciasta. Wygładzić nożem. Na środku ułożyć plasterki ugotowanej w syropie cytryny i limonki. Polać syropem. Udekorować listkami mięty.

sernikcytrynowy1

Advertisements

5 uwag do wpisu “Sernik cytrynowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s