Wiosna rozhulała się na dobre. Słońce przyjemnie grzeje, a na sobotnim rynku pojawia się coraz więcej pachnących warzyw i owoców. Sezon na truskawki (zwłaszcza kaszubskimi!) jeszcze przed nami, ale już w większości sklepów dostaniecie opakowania z hiszpańskiego eksportu. Naprzemiennie pijemy więc koktajle truskawkowe, truskawkowo-bananowe i świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Na obiad gotujemy krem ze szparagów (z Hiszpanii, niestety) i szpinaku (polski, z ryneczku, cudo!), dostarczając sobie gigantycznych porcji witamin po ubogiej zimie. Zatem dzisiaj przepis na koktajl truskawkowy z dodatkiem serka Philadelphia. Kojarzycie truskawkowo-jogurtowe cukierki Alpenliebe? Tak właśnie ten koktajl pachnie i smakuje!
Składniki (na 2 porcje):
- 3 szklanki truskawek
- 5 dużych łyżek jogurtu greckiego
- 4 łyżki serka typu Philadelphia
- 2 kostki lodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
Truskawki umyć i obrać szypułki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Podawać schłodzone.
To i ja sobie taki zaserwuję dzisiaj :) Dzięki za przepis!
Bardzo kremowy musi być ten koktajl :) Z chęcią go zrobię, jak tylko dorwę truskawki.
Prześliczne zdjęcia :)