Conchiglioni z ricottą w sosie pomidorowym

conchiglioniPonad rok temu obiecałam sobie, że wrócę kiedyś do przepisu na muszle makaronowe, aby podrasować ich smak. Pominęłam pieczarki i pierś z kurczaka. Nie ma również śmietany. Jest pysznie, zostaję przy tym przepisie.

Składniki (na 2 osoby; choć ja zjadłam całą brytfankę ze zdjęcia):

  • około 12 muszli makaronowych conchiglioni
  • 150-200 g sera ricotta
  • 70 g parmezanu lub tartego sera żółtego
  • białko z 1 jajka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pęczek bazylii
  • sól, pieprz, cukier

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (może być nawet trochę krócej, makaron wchłonie wodę z sosu podczas zapiekania). Nagrzać piekarnik do 200’C.

Na patelni rozpuścić masło. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, zmniejszyć ogień. Dusić przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz 1/4 łyżeczki cukru. Posiekać bazylię, dodać do sosu. Sos przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W między czasie przygotować farsz do makaronu. Ricottę wymieszać z parmezanem/serem żółtym oraz białkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Odcedzić makaron, ostudzić. Faszerować muszle ricottą za pomocą łyżeczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym (ja częściowo przykryłam muszle sosem; nie lubię jak makaron wysusza się podczas pieczenia). Piec przez około 20 minut.

conchiglioni1

 

5 thoughts on “Conchiglioni z ricottą w sosie pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s