Bazylia tak się rozrosła w doniczce na parapecie, że wielkość jej liści mnie zadziwia. Nie mogłam zatem przepuścić okazji, aby ich nie wykorzystać. Co jednak zrobić z bazylią, kiedy w lodówce prawie nic nie ma? Makaron z trzema składnikami, którego przygotowanie zajmie zaledwie 10 minut.
Składniki (na 1 osobę):
- 4 garście pełnoziarnistego makaronu świderek fussli
- 6 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
- 7 listków bazylii
- 100 g ricotty (około 3 łyżki)
- oliwa, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie pokroić bazylię i pomidorki na pół.
Makaron odcedzić na sicie. W garnku po gotowaniu makaronu dolać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojone pomidorki, bazylię, ricottę i makaron. Wymieszać. Doprawić pieprzem.
Pysznie wygląda :)