Makaron z ricottą, bazylią i pomidorkami

makaronricottabazylia1Bazylia tak się rozrosła w doniczce na parapecie, że wielkość jej liści mnie zadziwia. Nie mogłam zatem przepuścić okazji, aby ich nie wykorzystać. Co jednak zrobić z bazylią, kiedy w lodówce prawie nic nie ma? Makaron z trzema składnikami, którego przygotowanie zajmie zaledwie 10 minut.

Składniki (na 1 osobę):

  • 4 garście pełnoziarnistego makaronu świderek fussli
  • 6 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
  • 7 listków bazylii
  • 100 g  ricotty (około 3 łyżki)
  • oliwa, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie pokroić bazylię i pomidorki na pół.

Makaron odcedzić na sicie. W garnku po gotowaniu makaronu dolać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojone pomidorki, bazylię, ricottę i makaron. Wymieszać. Doprawić pieprzem.

makaronricottabazylia

 

 

One thought on “Makaron z ricottą, bazylią i pomidorkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s