Risotto z kurkami

risottozkurkamiUwielbiam risotta. Nie jadam ich za często, lecz każde jego konsumowanie to niesamowita rozkosz. Dzisiaj przepis na przepyszne risotto sezonowe z kurkami. Na pewno zjem je jeszcze kilka razy tego lata, bo składa się z najbardziej lubianych przeze mnie składników: grzybów, białego wina, ryżu arborio i parmezanu. Kremowe i delikatne. I kolejna zaleta tego dania: jest jednogarnkowe.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka ryżu arborio (lub innego do risotta)
  • 1/2 cebuli
  • 1 szklanka kurek
  • 1/4 szklanki białego wina wytrawnego
  • 3 szklanki bulionu
  • 3 suszone grzybki
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Kurki dokładnie opłukać i przełożyć na ręcznik papierowy do osuszenia. Większe grzyby pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Pokroić drobno cebulę oraz natkę pietruszki. Zetrzeć parmezan. Suszone grzybki dodać do gorącego bulionu.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać kurki i chwilę podsmażać, do momentu aż grzyby zaczną mięknąć. Wsypać ryż i znów podsmażać około minuty, dwóch. Wlać wino, wymieszać z ryżem i odczekać aż odparuje. Następnie wlać małą porcję bulionu. Kolejne porcje bulionu (wraz z suszonymi grzybkami) wlewamy, kiedy ryż wchłonie poprzednią. Risotto powinno być kremowe, a ryż nie powinien być ani za twardy, ani rozgotowany. Pod koniec gotowania dodać natkę oraz parmezan, doprawić pieprzem i solą (o ile bulion nie był wystarczająco słony).

Risotto od razu podawać posypane natką i parmezanem.

6 thoughts on “Risotto z kurkami

  1. Ja również uwielbiam risotta i w sezonie przyrządzam takie z kurkami. Bardzo lubię do kurkowego risotto zamiast parmezanu dodać nieco naszego polskiego oscypka, drobno startego. Jeśli lubisz ten ser to polecam Ci wypróbowanie tej wersji :)

  2. W Warszawie kupuję u kogoś kto je przywozi z Tatr co kilka dni. W tej chwili na Pomorzu spróbowałabym rozejrzeć się po Jarmarku Dominikańskim. Wydaje mi się, że rok temu było co najmniej jedno stoisko z serkami :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s