Kiedy na zeszłoniedzielnym pikniku Śliwkowska postawiła swój wypiek, od razu podbił on serca wszystkich obecnych. Do tego stopnia, że każdy biegiem wrócił do domu i zaczął kolekcjonować składniki ciasta. Podbił on jednak nie tylko serca blogerek trójmiejskich, ale też Artura i Grześka, którzy wciągnęli ciasto niemalże nosem z prędkością światła. Jednym słowem, Śliwkowska uczyniła cud! Ciasto jest obłędne! Na kruchym cieście, które nasiąka lekko wilgocią od owoców. Owoce z kolei rozpływają się w ustach, zwłaszcza, kiedy jemy zaraz po ostudzeniu. Nie zmieniałam nic w przepisie, wszystko podaję za Martyną.
Składniki:
- 2 szklanki mąki + do posypania blatu
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (4 łyżeczki)
- 2 jaja
- 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- około 400-500 g owoców: śliwki, nektarynki, brzoskwinie, morele, jabłka, gruszki
W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać jajka, masło i śmietanę. Zagnieść ciasto. Jeśli lepkie, podsypać mąką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie umyć owoce i pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 180’C. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać mąką. Spód formy wylepić 2/3 schłodzonego ciasta. Ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w grube paski. Ułożyć w kratkę na wierzchu owoców. Piec w temperaturze 180’C przez około 50 minut (do momentu, kiedy wierzch ciasta będzie zrumieniony). Ciasto ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda pysznie!
Nic tylko, włożyć je do wiklinowego koszyka, zabrać przyjaciół i „piknikować” .! ;))
Pyszności :) Rozpływające się w ustach owoce – niebo w gębie ;)
Ściskam cieplutko!
Znowu ślinię ekran… :D
Ależ ono apetycznie wygląda! :)
Mmm, ciasto ze śliwkami, uwielbiam <3
przetestowalam, dobre :D dzieki! (aczkolwiek nie polecam robic z truskawkami i bez termoobiegu… przy okazji ugotowalam sobie syrop truskawkowy ;))
pozdrawiam!
A na jaką formę jest to ciasto? zwykłą, czy do tarty i ile cm?
tortownica, dowolny rozmiar