Sałatka makaronowa z pomidorami, bazylią i fetą

salatkamakaron1Sałatka, którą można jeść na zimno i na ciepło. Można dodać do niej wszystko, czego dusza zapragnie. Można również spracować resztki, które mamy w lodówce, a brak pomysłu, co przygotować na obiad w upale. Można też zabrać ją do pracy lub postawić gościom. Bardzo ją lubię, jak większość sałatek makaronowych i makarony w ogóle.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu fussli lub penne
  • 1/2 cebuli lub 2 małe cebule dymki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • 5 pomidorów suszonych
  • pęczek świeżych liści bazylii
  • pęczek świeżych liści oregano
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki zalewy olejowej z suszonych pomidorów
  • opcjonalnie: czarne oliwki, tarty parmezan

Makaron ugotować z osolonej wodzie. Ostudzić.

Pokroić bardzo drobno cebulę. Pomidorki koktajlowe pokroić na ósemki i zalać octem balsamicznym. Fetę pokruszyć. Pomidory suszone, bazylię i oregano posiekać. Wszystkie składniki połączyć wraz z olejem z suszonych pomidorów.

Sałatkę podawać oprószoną tartym parmezanem.

Print

2 thoughts on “Sałatka makaronowa z pomidorami, bazylią i fetą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s