Zupa krem, która już trochę zbliża nas do jesieni (drżę na samą myśl o nadchodzących mrozach i marznących stopach). Idealna na coraz chłodniejsze wieczory, a nadal wykorzystująca sezonowe warzywa. Bardzo delikatna, wręcz idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem. Inni mogą dodać odrobinę chili, aby podrasować jej smak. Podałabym ją również z kolendrą. Przepis pochodzi od Liski z Magazynu Smak nr 4.
Składniki:
- 3 średniej wielkości młode ziemniaki
- 2 szalotki posiekane
- 1 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki masła
- 2 litry wywaru warzywnego
- 4-5 łyżek ryżu
- 1 pęczek młodej marchwi (około 6 średniej wielkości marchewek)
- sól, pieprz
W garnku roztopić masło. Dodać szalotki, poddusić dwie minuty. Dodać pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki i dusić na małym ogniu cały czas mieszając. Dodać obrany, pokrojony imbir oraz ryż i jeszcze chwilę dusić. Wlać wywar, przykryć garnek i gotować na najmniejszym ogniu przez 30-40 minut. Po tym czasie zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Osobiście bardzo lubię krem z marchwi i polecam, żeby ugotować ; )