Krewetki w sosie pomarańczowo-kolendrowym

krewetkipomarancz1Po wczorajszych przygotowaniach do Jesiennego Śniadania w Gdyni, tłuczeniu się wśród garnków, i brudzeniu kolejnych i kolejnych naczyń, usiadłam w błogim zadowoleniu, rozciągając nogi, i racząc się miską krewetek w sosie pomarańczowym z kolendrą. Regeneracja przyszła od razu.

Przepis pochodzi z Magazynu Smak nr 4.

Składniki (na 2 osoby):

  • 400 g krewetek tygrysich
  • 1 pęczek kolendry
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 pomarańcz
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojony w grube plasterki czosnek i liść laurowy. Podsmażyć. Dodać krewetki. Kolendrę posiekać, dodać do krewetek. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać. Wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Podawać.

krewetkipomarancz

 

 

8 thoughts on “Krewetki w sosie pomarańczowo-kolendrowym

  1. o tak! zdecydowanie tak! chce to! :D ale bym jakiś sosik jeszcze zapodała, żeby było bardziej soczyście , choć te pomarańcze już napędziły mi ślinki do paszczy i już mam ochotę wciąć! ratunku Madziaaa! :*

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s