Kopytka dyniowe

kopytkadyniowe1Kluchy, kluchy, kluchy (przypomniała mi się reklama Biedronki, swoją drogą jedna z moich ulubionych kampanii). Leniwe, kopytka, śląskie, makarony. Kluchy są tym, o czym mogę mówić całymi dniami. Kiedyś wyczytałam, że pewien Chińczyk pożył ponad 100 lat. Zapytany o receptę na długowieczność, wymienił makaron. Dzisiaj jednak bardziej o kopytkach niż o makaronie. Kopytka sezonowe, dyniowe, o pięknym kolorze. Pyszne.

Składniki:

  • 145 g ziemniaków
  • 120 g dyni
  • 110 g mąki
  • 1 jajko

kopytkadyniowe2Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugnieść na puree.

Dynię pokroić na większe kawałki, nie obierać ze skóry. Ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180’C przez 40 minut. Ostudzić, obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze kawałki, zblendować na puree.

Połączyć puree ziemniaczane i dyniowe, dodać mąkę i jajko. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Uformować kulę. Oprószyć blat mąką. Kulę ciasta pokroić na mniejsze kawałki. Z ciasta uformować wałeczki, a następnie wałeczki pokroić nożem na kopytka. Kopytka układać na oprószonym mąką blacie.

Kopytka gotować na osolonym wrzątku do wypłynięcia.

Ja podałam kopytka z sosem z sera pleśniowego z orzechami włoskimi.

Sos serowy:

  • 100 g sera pleśniowego
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • kilka posiekanych orzechów włoskich

Masło rozpuścić w garnuszku lub na patelni. Dodać śmietankę oraz ser i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Jeśli sos jest za ostry, dodać więcej śmietanki. Dodać orzechy.

kopytkadyniowe

8 uwag do wpisu “Kopytka dyniowe

  1. No proszę, wystarczyło jedno moje niewinne pytanie, a jaką piękną odpowiedź dostałam. :D Gęba mi się śmieje i do talerza, i do rysunku. :) I tak sobie myślę, że nie ma co całymi dniami-dyniami gadać o kluchach, lepiej je jeść. :)
    Ps. A tak w ogóle stoliczku rozbierz się. :D Hehe, czekam na reakcję. :D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s