Trufle śliwkowe

trufleWspaniałe trufle śliwkowe, które stały się moją obsesją. Pyszne, rozpływające się w ustach. Od grudnia zdążyłam je zrobić już może z pięć razy. Uwielbiam zjeść jedną kulkę (no może dwie!) do śniadania, a potem na deser, i jeszcze przed myciem zębów się przyda. Choć sama pochłonęłam ich najwięcej (zwłaszcza podczas przygotowań i kulania w kakao), to również obdarowałam nimi kilka osób. Zwłaszcza zachwycony był mój Tato – pożeracz słodyczy.

Za całą radość, którą niosą te trufle dziękuję Asieji. Bowiem to Ona przyniosła to całe dobro na sesję do ebooka – Trójmorskie Święta.

Składniki (na około 30 sztuk):

  • 200 g mascarpone
  • 70 g śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kakao w proszku

Śliwki suszone drobno pokroić. W garnku z grubym dnem rozpuścić na małym ogniu mascarpone. Dodać cukier i miód, rozpuścić. Dodać śliwki i chwilę mieszać. Odstawić z ognia. Dodać połamaną w kostki czekoladę i cynamon. Mieszać delikatnie aż czekolada w całości się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, a po tym czasie do lodówki na około godzinę. Masa powinna przypominać plastelinę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao. Układać na deseczce. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie można trufle przełożyć do słoików lub pojemników.

trufle1

trufle2

4 thoughts on “Trufle śliwkowe

  1. Witam! Ale fajny przepis :) Czy będziemy mogli podać link do Pani bloga na blogu uczniów szkoły podstawowej? Oraz zdjęcie z truflami? (opiszemy autora i link do zdjęcia) Będą oni realizować miniprojekt pod tą samą nazwą „Stoliczku – nakryj się”, to będzie wprawdzie bardziej o bajkach, ale też i o kuchni. Pozdrawiamy z południa Polski!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s