Jajka zapiekane w kokilkach z boczkiem i śmietaną

zapiekanejajka1Bardzo lubię poranki z takimi śniadaniami. Wchodzę boso do kuchni, z uroczo wygniecioną twarzą od snu, w ciepłej jeszcze pidżamie, i spoglądam dość mało świadomym wzrokiem w lodówkę. A potem wszystko dzieje się już szybko – boczek się smaży, jajka się pieką, kot pilnuje czasu, gapiąc się w piekarnik, a ja mam czas na kąpiel. Przy jedzeniu trochę sobie śpiewam, trochę czytam gazetę, trochę macham nóżką w powietrzu. I wiem, że jedna pyszna porcyjka utrzyma mnie przy życiu przez kilka kolejnych godzin.

Składniki (1 porcja):

  • 2 plastry boczku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany (np. 18%)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Piekarnik nagrzać do 200’C.

Plastry boczku podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia. Usmażony boczek ułożyć w kokilce, tworząc koszyczek. Wbić jajka i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.

Zapiekać 12 minut. Na kilka minut przed końcem czasu, można zmienić funkcję góra-dół na górną grzałkę, celem uzyskania zrumienionego wierzchu.

Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.

Tutaj znajdziecie również inne wersje zapiekanych jajek w kokilkach: jajka ze szpinakiem i kozim serem i jajka zapiekane na grzance

3 thoughts on “Jajka zapiekane w kokilkach z boczkiem i śmietaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s