Spaghetti aglio e olio

spaghettiaglioolio1Danie, o którym mówię, że nie należy Boże broń wychodzić po jego zjedzeniu z domu. Na randkę udawać się tym bardziej. Z racji dużej ilości czosnku. To też przy okazji świetna wymówka, kiedy nie chce nam się wyjść domu („wiesz, zjadłam spaghetti aglio e olio, nie mogę wyjść”). I dobra metoda na pogonienie namolnego adoratora. Mając zatem same plusy zjedzenia tego makaronu, mam jeszcze jeden: to jest cholernie dobre! I jeszcze jeden: to jest superproste!

Składniki (1 porcja):

  • 200 g makaronu spaghetti (u mnie no. 5)
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki z płatkach (lub 1/2 oczyszczonej z pestek posiekanej papryczki chili)
  • 4 łyżki oliwy bardzo dobrej jakości
  • pietruszka lub tymianek do podania
  • tarty parmezan do podania

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek oraz papryczkę chili. Chwilę podsmażyć. Czosnek nie może się zrumienić. Odcedzić makaron. Wymieszać z oliwą.

Podawać z posiekaną pietruszką lub świeżym tymiankiem oraz tartym parmezanem.

spaghettiaglioolio

Advertisements

10 uwag do wpisu “Spaghetti aglio e olio

  1. Hej, chyba nie jest tak źle z tym czosnkiem. Proponuję po daniu, przepysznym zresztą i sama go uwielbiam, zjeść jedną całą gałązkę z listkami natki pietruszki i zapach (ukochanego też zresztą) czosnku znika. Wypróbowałam wiele razy. Po prostu musimy pożuć tę nać jak „krówki” – działa. Ta ociupinka posypana na wierzchu to jednak trochę za mało. Choć domyślam się, że pretekst do niewychodzenia jest idealny. :-))))
    pzd, Ursa, Kapsztad.

  2. U mnie wystarcza. Może są takie osoby co mają problem z czosnkiem. To sprawa indywidualna. Ja w ogóle lubię „wąchać”: warzywa, zioła, owoce, np. oliwę też wącham. Taka świeża jak pachnie. O mamamia! W sklepie zawsze to robię jeśli są luzem i na wagę. Czosnku nie wyciskam tylko siekam drobniutko i kocham potem deskę nawet „wąchać” :-)) No, ale to takie moje „kulinarne fanaberie” ha, ha…
    pzd Ursa, Kpd.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s