Blok czekoladowy

blokczekoladowyBLOGCzerwiec to niekwestionowany miesiąc dzieciństwa. Pierwsze słodkie truskawki z cukrem i ze śmietaną, rabarbarowe ciasta, kompoty, zabawy na podwórku i zdarte kolana. Próbowałam przypomnieć sobie przepis na najsłodszy i najbardziej syty deser dawnych czasów i oto padło na blok czekoladowy. Kiedyś na margarynie z dodatkiem herbatników, dzisiaj w bogatszej już odsłonie. Wybierzcie dobre, miałkie mleko w proszku (postarajcie się oprzeć jedzeniu palcami z opakowania) i zróbcie ten deser na dzień przed podaniem. Gwarantowane cofnięcie się w czasie.

Print

Składniki:

  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g mleka w proszku pełnego
  • szczypta chili
  • bakalie: jagody goi, pistacje, suszone śliwki, suszona żurawina

Na niewielkim ogniu w garnuszku o grubym dnie rozpuścić masło. Dodać cukry, kakao, wymieszać. Po trochu dodawać wodę, cały czas mieszając. Kiedy masa będzie gładka, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Masa powinna być całkowicie ostudzona lub lekko ciepła.

W dużej misce wymieszać mleko w proszku z chili i bakaliami. Przelać ostudzoną masę kakaową i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masa powinna być bardzo gęsta i przypominać elastyczną miękką plastelinę. Masę przenieść do wyłożonego aluminiową folią naczynia o wymiarach około 12×15 cm (lub mniejszego jeśli chcemy, aby blok był wyższy), dokładnie rozprowadzić i wygładzić. Pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony blok pokroić dużym nożem na grube paski. Podawać owinięty w kawałek papieru do pieczenia. Blok można przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.

Więcej fotografii i rysunków do przepisu znajdziecie na stronie Cukru Królewskiego.

Print

5 thoughts on “Blok czekoladowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s