Suflet bananowo-cytrynowy

PrintPodobno suflet budzi strach. Głównie, że opadnie, zaraz po tym jak wyrośnie. Przyznam się, że ten z dzisiejszego przepisu jest moim debiutem. W przeciągu ostatnich dwóch dni zjadłam ich osiem – jest tak niesamowicie prosty i pyszny! Żaden nie opadł! Wystarczy tylko trzymać się wskazówek z przepisu.

Przepis wg Kingi Paruzel

Składniki (3-4 porcje):

  • miękkie masło
  • cukier puder
  • 1 banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 białka
  • 60 g cukru drobnego białego

Piekarnik nagrzać do 180’C. Cztery ramekiny dokładnie wysmarować miękkim masłem i oprószyć cukrem pudrem.

Banana pokroić w plastry. Zmiksować banany z sokiem z cytryny. Wmieszać mąkę ziemniaczaną. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać co jakiś czas po jednej łyżce cukru białego drobnego. W efekcie końcowym piana powinna być gładka i błyszcząca.

Część piany przełożyć do papki bananowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć pozostałą część piany i ponownie ostrożnie wymieszać. Ramekiny wypełnić pianą do ¾ ich wysokości. Wyrównać wierzch piany. Usunąć pozostałości piany z brzegów naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

Suflety podawać od razu po wyjęciu z piekarnika oprószone cukrem pudrem.

Print

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Suflet bananowo-cytrynowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s