Czwarty tydzień treningów za mną. Hura! Umiem przebiec 5 minut w czterech powtórzeniach. Nadal moimi ulubionymi słowami podczas biegu są „%^&*, już dość!”. Lecz to nic, kiedy okazuje się, że bieganie przynosi zupełnie inne, zaskakujące korzyści! Zwracam uwagę na to, co jadam. Moje zadowolenie z każdego dnia skacze wysoko jak pchła, którą hoduję na aplikacji w telefonie. Moje ciało powoli i wspaniale się zmienia. Wszyscy moi najbliżsi znajomi ćwiczą i mamy niekończące się tematy do rozmów. Moje przyjaciółki jak jeden mąż zaczęły również ćwiczyć. W najbliższym czasie czekają mnie dwa wspaniałe wyjazdy. I najlepsze na deser: dostałam nową pracę! Boję się, co się stanie, kiedy będę potrafiła przebiec 30 minut!
Składniki (na 1 porcję):
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- szczypta soli
- 1/4 laski wanilii
- 1 gruszka
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z 1/2 cytryny
Nagrzać piekarnik do 200’C.
Gruszkę obrać ze skórki, przepołowić. Niewielkie naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć połówki gruszek płaską stroną do dołu. Laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać pestki. Pestkami nasmarować gruszki, a następnie polać sokiem z cytryny i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. W połowie czasu odwrócić gruszki.
Wyłączyć piekarnik, pozostawiając gruszki wewnątrz. Do rondelka wlać mleko, dodać przepołowioną laskę wanilii. Pogrzać na niewielkim ogniu kilka minut. Po tym czasie usunąć laskę wanilii i wsypać płatki owsiane. Mieszać owsiankę aż zgęstnieje.
Owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć gruszkę. Dodać orzechy, miętę lub inne bakalie i rośliny.