Owoce zapiekane w zabajone

owocezabajone

Zrobienie tego deseru wymaga od nas owoców i zaledwie dwóch pozostałych składników: żółtek i cukru. Voilà! To wszystko!

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru dobrego Cukier Królewski
  • 250 g owoców: maliny, borówki, truskawki

Rozgrzej piekarnik do 200’C, funkcja grill. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jasną masę – wspomóż się mikserem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż owoce. Wierzch owoców polej utartymi żółtkami z cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 10 minut. Obserwuj deser podczas pieczenia – wierzch powinien być lekko zarumieniony. Podawaj od razu.

owocezabajone1

Jedna uwaga do wpisu “Owoce zapiekane w zabajone

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s