Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

Uwielbiam krewetki z sosem z tego przepisu. Słodko-kwaśno, łagodnie, i pięknie pachnąco. Wczoraj pochłonęłam porcję dla dwóch osób, marząc o tym, aby zjeść je ponownie następnego dnia, i kolejnego, i nawet w Wielkanoc. Przepis pochodzi z niezawodnego kwestiasmaku.com (zmieniłam proporcję składników, bo było mi ich za mało).


Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

Składniki (dla 2 osób):

  • 20 krewetek średniej wielkości
  • 1 torebka ryżu
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryczki chilli
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki drobno startego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka przyprawy imbir
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub drobno startego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 200 ml wody lub bulionu
  • sok z limonki lub cytryny
  • posiekany szczypiorek

Krewetki: ja kupuję mrożone, gotowane i już obrane (zawsze zniechęca mnie cena takich krewetek, i krewetek w ogóle, lecz wczoraj trafiłam na obrane już black tigery w Tesco – 17 zł za 500 g). Krewetki należy rozmrozić, a więc zalewamy je letnią wodą, solimy i odstawiamy na bok.

W tym samym czasie, gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz kroimy marchewkę, paprykę czerwoną oraz papryczkę chilli w cieniutkie paseczki.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy imbir, czosnek oraz pokrojoną wcześniej papryczkę chilli i smażymy niecałą minutę. Dodajemy odsączone krewetki i ponownie chwilę smażymy (około 1-2 minuty). Wykładamy zawartość patelni na talerz.

Ponownie na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy pokrojone w paseczki marchew oraz paprykę, solimy. Smażymy do czasu aż warzywa zaczną mięknąć, lecz nie utracą swej jędrności. Następnie do warzyw dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, keczup oraz cukier. Mieszamy i gotujemy chwilę. Dodajemy wcześniej przełożone na talerz krewetki, a chwilę potem wlewamy mąkę ziemniaczaną wraz z wodą lub bulionem. Całość gotujemy do czasu aż sos będzie gęsty. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.

Podajemy wraz z ugotowanym ryżem oraz dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Qǐng màn yòng!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s