Paczuszki makaronowe z gruszką i gorgonzolą

Paczuszki makaronowe z gruszką i gorgonzolą to jest jedno z tych dań, do których nakłania mnie menu restauracji Trójmiejskich. Tym razem próbowałam Monte Vino w Sopocie. Ciasto na makaron robiłam pierwszy raz w życiu i porwałam się z motyką na słońce, bo od razu paczuszki makaronowe. Makaron wyszedł całkiem niezły, choć mógłby być nieco mniej twardy. Całość jednak jest wspaniała! Uwielbiam gorgonzolę (choć zapach już mniej) i jej połączenia z gruszką czy winogronami.

Składniki (około 18 paczuszek + sos na 2 osoby):

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 3 jaja
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy

Farsz:

  • 2 duże dojrzałe gruszki
  • 150 g sera gorgonzola

Sos:

  • 3 łyżki masła
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietany 30%
  • pieprz

Wyrobić ciasto z mąki, jajek i wody. Pod koniec dodać oliwę. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z pokruszonym serem gorgonzola na jednolity farsz.

Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć kwadraty o boku około 8-10 cm. Wyłożyć na środek łyżeczkę farszu i uformować paczuszki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Na patelni rozpuścić masło, dodać śmietanę oraz rozpuścić gorgonzolę. Sos doprawić pieprzem.

3 thoughts on “Paczuszki makaronowe z gruszką i gorgonzolą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s