Serniczki na zimno z awokado i limonką

PrintWraz z nadejściem wiosny natura wybuchła mnóstwem barw. Na zewnątrz pachnie świeżym, wiosennym powietrzem, a drzewa pylą i otulają auta jedynym i słusznym teraz kolorem. Podczas ciepłych wiosennych dni nie lubię korzystać z piekarnika. Lubię za to zjeść sernik. Deser z dzisiejszego przepisu będzie kwintesencją wiosny – zielony, świeży i bez pieczenia. Smacznego!

 Składniki (na 6 porcji):

  • 140 g ciastek zbożowych
  • 50 g masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + do przybrania
  • 400 g kremowego serka
  • 1/2 szklanki cukru białego drobnego Cukier Królewski w opakowaniu z zakrętką
  • 200 ml jogurtu waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 bardzo miękkie owoce awokado
  • sok z 1 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki

Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Połączyć z rozpuszczonym masłem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć do pucharków, docisnąć.

Print

W dużej misce utrzeć serek z cukrem na gładką masę. Dodać jogurt. W małej miseczce rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie żelatynę. Odstawić. Obrać awokado, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem lub blenderem. Do awokado dodać otartą skórkę, a następnie sok z limonki. Do masy serowej dodać pastę z awokado, a następnie przestudzoną żelatynę. Wymieszać.

Print

Masę serową układać na wcześniej przygotowanych ciasteczkowych spodach. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi i plastrem limonki.

Print

4 thoughts on “Serniczki na zimno z awokado i limonką

  1. Witam, mam pytanie. Chciałam zrobić tartą z kremem z awokado, limonki, jogurtu i żelatyny na spodzie z ciasteczek. Niestety krem po nocy siedzenia w lodówce nie zastygł. Dlaczego? Będę wdzięczna za jakąś wskazówkę

    • Nie wiem, czy korzystałaś z proporcji, które podaję w przepisie, lecz jedyne co przychodzi mi do głowy to za mała ilość żelatyny lub konsystencja użytych produktów (serek serkowi nie równy, jogurt podobnie). Moja masa przed stężeniem była dość gęsta, nie rozlewała się.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s