Lody z whisky

lodywhiskyCo może być bardziej kojarzone z wakacjami jak nie lody? Uwielbiam lody! Mogłabym je jeść zamiast śniadania czy obiadu. Świetnie orzeźwiają i zawsze poprawiają mi humor. Zwłaszcza w dość deszczowe lato. Na kolację w piątek z kolei zajadałabym lody „z prądem” – takie jak z dzisiejszego przepisu. Są przepyszne i mimo, że fan whisky ze mnie żaden, to od wczoraj to moje ulubione lody. Polecam robić od razu z podwójnej porcji.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 70 ml whisky
  • do przybrania: cukier kandyzowany

Mleko wraz z połową cukru podgrzać w garnuszku. Poczekać aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia. W misce ubić żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę.

Żółtka powoli wlewać do gorącego mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Włączyć ponownie ogień (średni poziom) i gotować masę przez kilka minut, do momentu aż zacznie gęstnieć. Odstawić do ostudzenia – masa może być lekko ciepła. Dolać śmietankę i whisky, wymieszać.

Przelać masę lodową do pojemnika na lody, wstawić do zamrażarki. Lody należy kilka razy co jakiś czas przemieszać (mniej więcej co 1 godzinę). Kiedy masa lodowa stężeje, lody są gotowe. Łyżką do lodów nakładać gałki lodów do wafelków. Podawać z cukrem kandyzowanym kruszonym.

Po więcej zdjęć i rysunków zapraszam tutaj.

Print

lodywhisky1

5 thoughts on “Lody z whisky

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s