Napój, który piję ostatnio? Mrożona herbata lub iced tea, jak kto woli. Świeża, domowa i tania.
Składniki:
- około 1 litra gorącej wody przegotowanej
- 3 torebki ciemnej herbaty
- cukier (ja używam brązowy) lub miód (zdrowsza wersja)
- 2-3 plasterki cytryny
- kilka listków mięty
Gorącą wodą zalać torebki herbaty i trzymać około 3-5 minut, aby herbata była intensywna i ciemna. Wyrzucić torebki. W gorącej herbacie rozpuścić cukier/miód. Ostudzić herbatę, włożyć do lodówki. Przed podaniem dodać plasterki cytryny, lekko wyciskając. Udekorować miętą. Podawać z kostkami lodu.
Uwielbiam taką mrożoną herbatę :) Ice tea czy inne gotowce nie mają w porównaniu z nią nic wspólnego z herbatą…
Pingback: Lemoniada | Stoliczku nakryj się - Przepisy i rysunki kulinarne
Pingback: Lemoniada | What Magda Likes