Pierś kurczaka z mascarpone na limonkowym makaronie

Nie przepadam za suchymi, smażonymi kotletami z piersi z kurczaka. Stąd dzisiejsze urozmaicenie. Pierś jest soczysta, nafaszerowana serkiem i ziołami, z wierzchu zgrillowana, wspaniała. Od dawna marzyła mi się patelnia grillowa, w sklepie jednak cały czas przechodziłam koło niej niechętnie, a raczej koło jej nieniskiej ceny. Wczoraj w IKEI w końcu się szarpnęłam. Skusiła mnie promocja.

Pierś podałam na makaronie z sokiem z limonki i niewielką ilością pietruszki. Danie syci, ale sok z limonki fajnie je orzeźwia. Polecam podawać też na sałacie.

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól, pieprz
  • dowolny makaron
  • 2-3 łyżki masła
  • sok z niecałej 1/2 limonki
  • posiekana natka pietruszki

Piersi rozkroić przy krótszym boku, tworząc ‚kieszeń’. Doprawić mięso z obu stron solą i pieprzem. Mascarpone wymieszać z pietruszką, rozmarynem i limonką. Nafaszerować piersi serkiem. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć piersi z każdej strony po kilka minut do zrumienienia. Piekarnik nagrzać do 180’C. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na około 15 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. W garnku po makaronie rozpuścić masło, dodać pietruszkę, a na końcu sok z limonki. Dodać makaron i wymieszać. Wyłożyć makaron na talerz wraz z piersią z kurczaka.

3 thoughts on “Pierś kurczaka z mascarpone na limonkowym makaronie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s