Bananofee

bananofeeKolejne moje ulubione ciasto, a może bardziej deser. Cztery warstwy – ciasteczkowy spód, banany, supersłodka masa kajmakowa i kremówka. Bananofee jest tak słodki, że lubię go sobie dawkować małymi porcjami. A mimo wszystko znika w mgnieniu oka. No i jest szybki do przygotowania.

Składniki (na formę ok. 20 cm):

  • 200 g ciasteczek zbożowych (np. Digestive)
  • 50 g masła
  • 400 g masy krówkowej
  • 3 banany
  • 300 ml śmietanki 30%
  • kakao do posypania

Ciasteczka drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z ciasteczkami. Wyłożyć na spód formy do tarty (lub tortownicy), docisnąć.

Banany pokroić w grube plastry. Ułożyć na spodzie ciasteczkowym. Na banany wyłożyć ostrożnie i równomiernie masę krówkową.

Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na masę krówkową. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem oprószyć z wierzchu deser kakao lub tartą gorzką czekoladą.

bananofee1

7 thoughts on “Bananofee

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s