Sernik z lemon curd

sernikzlemoncurdDobry, kremowy sernik to jeden z tych deserów, za które mogę oddać życie. I choć rzadko mi się zdarza w ogóle oddawać życie za słodkie, bo wolę oddawać je za coś słonego, to za dzisiejszy sernik mogę oddać dwa życia. A za lemon curd nawet i trzy życia. Każdego, kto nigdy nie jadł lemon curd zmuszam, aby go zrobił. Po jego zrobieniu będziecie mieli ochotę wyjeść go łyżką z miski, już nawet bez dekorowania nim ciasta. Z czystym sumieniem i największą radością dopisuję ten sernik do mojej krótkiej listy top serników.

Składniki:

Spód:

  • 200 g ciasteczek Digestive
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 250 g serka Philadelphia
  • 250 g ricotty
  • 200 ml śmietany 22% (Szefa Kuchni)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka żelatyny
  • kilka łyżek ciepłej wody
  • 5 łyżek cukru

Lemon curd:

  • sok z 2 cytryn
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Tortownicę o średnicy max 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Ciasteczka równomiernie wyłożyć na spodzie formy i docisnąć. Wstawić do lodówki.

Żelatynę dokładnie rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody. Ostudzić. W misce połączyć serek Philadelphia, ricottę, jogurt, śmietanę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać mikserem. Wlać ostrożnie ostudzoną żelatynę i zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać na spód z ciasteczek. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie przygotować lemon curd. Zagotować wodę w garnku. W metalowej lub żaroodpornej misce połączyćdokładnie jajka z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryn, wymieszać. Miskę ustawić nad gotującą się wodą. Mieszać masę do momentu aż zacznie się podgrzewać. Dodawać po trochu masła, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Mieszać tak długo aż masa zacznie gęstnieć. W konsystencji powinna przypominać gęsty mus. Ostudzić lemon curd, a następnie wyłożyć na wierzchu masy serowej, wyrównując nożem lub dużą łyżką.

sernikzlemoncurd1

Reklamy

8 uwag do wpisu “Sernik z lemon curd

  1. Taaak <3 Lemon curd jest cudowne! Pierwszy raz zrobilam w ubieglym miesiacu do tarty i trudno bylo mi sie powstrzymac, zeby nie wyjesc chociaz troche lyzeczka :P
    A serniczek z ricotta mam w planach, wiec mozliwe, ze skusze sie na Twoj przepis :)

    Btw. Ale masz puchatego kittenka <3 Sliczny jest!

  2. Pingback: Restaurant Day 17 maja 2014 – relacja | Stoliczku nakryj się - Przepisy i rysunki kulinarne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s