Paczuszki ze szparagów, mozarelli i prosciutto

Sezon na szparagi powoli się rozpoczyna, co bardzo mnie cieszy. Próbowałam upolować szparagi zielone, lecz możliwe, że w gdańskich sklepach jeszcze się nie pojawiły. Za to łatwo dostałam białe i to z nimi będzie dzisiejszy przepis. A zielone na pewno pojawią się tutaj już niedługo.

Składniki (na 4 porcje):

  • 16 szparagów
  • 1 duża kulka mozarelli
  • około 10-12 plasterków szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • garść świeżych liści bazylii, dobrze posiekanych

Szparagi opłukujemy. Białe szparagi (w przeciwności do zielonych) wymagają obrania, zatem obieraczką do warzyw obieramy łykowatą skórkę każdego szparaga (zaczynamy pod główką ku dołowi). Następnie odkrawamy twarde, zdrewniałe końce – około 2-3 cm.

Szparagi powinno się gotować pionowo, główkami do góry (podobno istnieją specjalne wąskie garnki do gotowania szparagów w ten właśnie sposób). Ja szparagi ułożyłam, pozostawiając główki ponad powierzchnią wody. Wodę doprawiamy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką cukru i opcjonalnie niewielkim kawałkiem masła do smaku. Szparagi gotujemy około 10-15 minut, pod sam koniec zanurzając jeszcze główki na kilka minut.

Po ugotowaniu ostudzamy szparagi pod zimną wodą.

Mozarellę kroimy w grube paski i układamy po kilka kawałków na dwóch szparagach. Owijamy 2 kawałkami szynki. Następnie tworzymy ‚paczuszki’ 2×2 szparagi, owijając jeszcze raz plastrem szynki.

Przygotowujemy dressing. Oliwę łączymy z octem, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy posiekane liście bazylii.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy ‚paczuszki’ z jednej strony kilka minut, do czasu aż szynka pod spodem będzie chrupiąca, a mozarella się rozpuści.

Podajemy od razu, skropione bazyliowym dressingiem.

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Paczuszki ze szparagów, mozarelli i prosciutto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s