Sernik na zimno z porzeczkami i malinami na spodzie z Nutellą

serniknazimno1Nie wiem, czy kiedykolwiek mieliście okazję próbować ciasta, którego spód stanowią sucharki wymieszane z Nutellą, a wierzch przykrywa galaretka z wiśniami z kompotu. Jeśli tak, to wiecie jak magiczny to deser. Najfajniejszą atrakcją jest bowiem chrupiący, słodki spód, z wierzchu zaś kwaskowata galaretka z owocami. Środek to ulubiony, kremowy sernik. Póki panuje wysoki sezon na porzeczki i maliny, polecam zrobić sobie taki sernik w domu, a goście sami do nas zapukają, prosząc o kawałek.

Składniki:

Spód:

  • 100 g sucharków
  • 200 g Nutelli (lub innego czekoladowego smarowidła do chleba)

Środek:

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g białej czekolady

Wierzch:

  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa
  • 200 g malin
  • 200 g czarnej porzeczki

Formę wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia lub folią aluminiową, tak aby wystawała poza brzegi.

Sucharki drobno zmielić lub roztłuc tłuczkiem do mięsa. Połączyć z Nutellą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do formy i dociskając dużą łyżką równo rozprowadzić.

Śmietankę przelać do rondelka i podgrzać. Dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić cały czas mieszając. Odstawić.

W dużej misce zmiksować twaróg, cukier, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy. Czekoladę rozpuścić i dodawać po trochu podczas miksowania. Na koniec dodać śmietankę z żelatyną i dokładnie zmiksować. Masę sernikową przełożyć na czekoladowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.

Kiedy masa sernikowa stężeje, galaretkę rozpuścić w zgodnie z instrukcją na opakowaniu w gorącej wodzie (zazwyczaj 500 ml). Ostudzić. Owoce dokładnie opłukać, oderwać gałązki z porzeczek, ułożyć na masie serowej. Wylać małą porcję galaretki (do mniej więcej połowy wysokości owoców). Wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie wlać ostrożnie pozostałą część galaretki i ostatni raz wstawić do lodówki do stężenia.

serniknazimno

11 thoughts on “Sernik na zimno z porzeczkami i malinami na spodzie z Nutellą

  1. Zaglądanie tu staje się dla mnie podwójnym rodzajem tortury- pięknie tu, a ja na diecie i tradycyjnie… dostaję ślinotoku :-) Kolory sernika obłędne, wygląd też. Na pewno smak jest nieziemski! A takie spody… są pyszne!

  2. Poczęstowano mnie tym sernikiem. Jest niebiańsko pyszny. Szkoda tylko, że taki kaloryczny. Następnym razem zastąpię śmietanę z żelatyną żółtą galaretką i nie dodam czekolady. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

  3. Robię go bardzo często na urodziny i goście zawsze są zachwyceni:) pomijam tylko czekoladę bo nutellowy spod rekompensuje cala słodycz:) dzięki za przepis pozdrawiam

  4. Świetny artykuł, uwielbiam każdy sernik z dodatkami owoców. Te zimne mi pasują przez całe rok a nie tylko latem. Super smakuje każdy jaki ma w sobie miękkiego i słodkiego owoce. Polecam z ananasem czy z kiwi lub oczywiście z malinami. Sama robię z reguły tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ i można dodatki dowolnie modyfikować jak sama robię do upodobań. A może ktoś próbował z bananami lub liczi?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s