Makaron z pieczoną dynią, fetą i rukolą

Obiecuję, że to ostatni przepis z dynią… w tym tygodniu. Wszystkie trzy – zupa, risotto i dzisiejszy makaron okazały się niezwykle pyszne – w końcu byle czego bym Wam nie polecała ;) Mam nadzieję, że dynia jeszcze pojawi się na moim blogu w tym sezonie, a już na pewno jako zupa krem. W końcu zbliża się Halloween! Drążycie dyniowe głowy?

Składniki (na 2 osoby):

  • 200 g dyni
  • makaron pełnoziarnisty – świderki lub penne – porcja na 2 osoby
  • 2 garście sera feta
  • 2 garście rukoli
  • oliwa
  • sól, pieprz, ostra papryka

Dynię obrać ze skóry, wykroić włókna oraz pestki. Miąższ pokroić na kostkę około 1 cm i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą, doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wstawić do piekarnika na około 20-30 minut, temperatura 180’C. Co jakiś czas przemieszać i sprawdzić, czy dynia jest już miękka – jeśli nie, piec dalej.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka lub na patelnię. Dodać upieczoną dynię wraz z oliwą, ser feta (część pokruszyć w rękach) oraz rukolę. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić pieprzem i ostrą papryką, jeśli potrzeba.

2 uwagi do wpisu “Makaron z pieczoną dynią, fetą i rukolą

Dodaj komentarz