Tosty francuskie

tostyfrancuskie2Dzisiaj ponownie pojawią się pomidory i bazylia, ale nie o nie tutaj chodzi, a o tosty francuskie, które przybrały bardzo egzaltowaną nazwę. W końcu tosty francuskie to nic innego jak chleb maczany w jajku, choć ja wolę mówić na nie „bułki w jajku”, bo tak już się przyjęło od dzieciństwa w moim domu. Bułki w jajku zatem mama przygotowywała dość często na kolację, najlepiej z bułki paryskiej, oprószone solą. Do tego ogromny kubek kakao i świeżo wyprana, pachnąca pidżama. Sen przychodził w try miga.

Tosty francuskie to świetne wykorzystanie czerstwego chleba. Możemy je jeść bez niczego, lub przebierać w niezliczonych dodatkach. Oprócz propozycji na słono, polecam wersję na słodko. Wystarczy, że sól i pieprz zastąpimy cukrem i cynamonem.

Składniki (na 1 porcję):

  • 3 kromki dowolnego pieczywa
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła/oleju do smażenia
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka świeżych listków bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 ząbku czosnku (lub mniej; można pominąć)

Pomidorki pokroić na mniejsze części, bazylię posiekać. Wymieszać w miseczce z octem, miodem i czosnkiem. Odstawić.

Jajko rozkłocić na płaskim talerzu, dolać mleko, sól i pieprz, wymieszać.

Na patelni rozgrzać masło lub olej. Kromki pieczywa obtoczyć krótko w jajku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – papier wchłonie nadmiar tłuszczu. Smażyć pozostałe kromki. Podawać na ciepło, zaraz po usmażeniu, z dodatkami.

tostyfrancuskie1

Jedna uwaga do wpisu “Tosty francuskie

Dodaj komentarz