Makaron z tuńczykiem i koperkiem

Ten makaron zdecydowanie zaliczam do kategorii studenckiej strawy, bo robi się go zaledwie tyle, ile potrzebujemy na ugotowanie makaronu. 8 minut?

Składniki (na 1 osobę):

  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym (co zrobić z pozostałą połową? Sprawdź tutaj)
  • mała garść kopru posiekanego
  • sok z 2 plastrów cytryny
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • makaron spaghetti lub linguine

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie, ale nie przyrumieni się. Zdejmujemy patelnię z ognia. Tuńczyka wyjmujemy z puszki widelcem, aby odsączyć zalewę i dodajemy na patelnię. Dodajemy koper, oraz sok z cytryny, mieszamy delikatnie.

Ugotowany, gorący makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy pozostałe 2 łyżki oliwy i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, i od razu jemy, bo szybko stygnie ;)

3 thoughts on “Makaron z tuńczykiem i koperkiem

  1. Pingback: Pasta z tuńczyka « Stoliczku nakryj się – Przepisy kulinarne

  2. Zawsze można użyć tuńczyka w oleju, wtedy po prostu wykorzystujemy ten aromatyczny olej do podsmazenia cebulki i dalej tak jak w przepisie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s