Jajka zapiekane w kokilkach ze szpinakiem

DSC_0950To chyba jedno z najsmaczniejszych śniadań, jakie ostatnio jadłam. Sprawiające wrażenie eleganckiego, a zarazem niesamowicie proste. Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z magazynu Smak. Jestem pod wrażeniem tego czasopisma – ludzie wiedzieli, co robią, wydając go.

Składniki (na 1 osobę):

  • 1 jajko
  • kilka listków młodego szpinaku (umyte i osuszone)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • plaster koziej roladki
  • 1 łyżka dowolnego tartego sera
  • sól, pieprz

Bazę przepisu stanowi masło, jajko i szpinak. Resztą manipulujcie według uznania. Możecie pominąć kremówkę, możecie pominąć ser, możecie też dodać swoje składniki. Ja jednak zakochałam się w wersji z serem kozim, który nadaje jajku charakteru, i tworzy z wierzchu spieczoną skorupkę.

Piekarnik nagrzać do 180’C. Do kokilki włożyć masło, wbić jajko (ja wbijam dwa), i dodać listki szpinaku. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić kokilkę do naczynia żaroodpornego (może być garnuszek z metalową rączką). Do naczynia wlać gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości kokilki. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie ułożyć na wierzchu jajka łyżkę kremówki i sery. Zapiec jeszcze 3 minuty (lub więcej, w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko). Podawać ciepłe.

jajkowkokilkach2

6 uwag do wpisu “Jajka zapiekane w kokilkach ze szpinakiem

  1. Od razu, kiedy zobaczyłam zdjęcia, stwierdziłam, że „jak na jajko, wygląda niesamowicie elegancko”. :)
    Później przeczytałam Twój komentarz na ten temat. :)
    Śniadanie idealne. :)

  2. Pingback: Jajka zapiekane w kokilkach na grzance z posypką parmezanową | Stoliczku nakryj się - Przepisy i rysunki kulinarne

  3. Pingback: Jajka zapiekane w kokilkach na grzance z posypką parmezanową | What Magda Likes

  4. Pingback: Jajka zapiekane w kokilkach z boczkiem i śmietaną | Stoliczku nakryj się - Przepisy i rysunki kulinarne

Dodaj komentarz