To chyba jedno z najsmaczniejszych śniadań, jakie ostatnio jadłam. Sprawiające wrażenie eleganckiego, a zarazem niesamowicie proste. Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z magazynu Smak. Jestem pod wrażeniem tego czasopisma – ludzie wiedzieli, co robią, wydając go.
Składniki (na 1 osobę):
- 1 jajko
- kilka listków młodego szpinaku (umyte i osuszone)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
- plaster koziej roladki
- 1 łyżka dowolnego tartego sera
- sól, pieprz
Bazę przepisu stanowi masło, jajko i szpinak. Resztą manipulujcie według uznania. Możecie pominąć kremówkę, możecie pominąć ser, możecie też dodać swoje składniki. Ja jednak zakochałam się w wersji z serem kozim, który nadaje jajku charakteru, i tworzy z wierzchu spieczoną skorupkę.
Piekarnik nagrzać do 180’C. Do kokilki włożyć masło, wbić jajko (ja wbijam dwa), i dodać listki szpinaku. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić kokilkę do naczynia żaroodpornego (może być garnuszek z metalową rączką). Do naczynia wlać gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości kokilki. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie ułożyć na wierzchu jajka łyżkę kremówki i sery. Zapiec jeszcze 3 minuty (lub więcej, w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko). Podawać ciepłe.
Od razu, kiedy zobaczyłam zdjęcia, stwierdziłam, że „jak na jajko, wygląda niesamowicie elegancko”. :)
Później przeczytałam Twój komentarz na ten temat. :)
Śniadanie idealne. :)
Musiało być pyszne :)
Pingback: Jajka zapiekane w kokilkach na grzance z posypką parmezanową | Stoliczku nakryj się - Przepisy i rysunki kulinarne
Pomysł pyszny. Spróbowałam i podlinkowałam :)
http://www.josia.pl/2013/05/jajka-zapiekane-ze-szpinakiem-na-dwa.html
Pingback: Jajka zapiekane w kokilkach na grzance z posypką parmezanową | What Magda Likes
Pingback: Jajka zapiekane w kokilkach z boczkiem i śmietaną | Stoliczku nakryj się - Przepisy i rysunki kulinarne